İngiliz haber ajansı Reuters, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğluyla ilgili yayınladığı ve AK Parti hükümetinin sert tepkisine neden olan haberin arkasında olduğunu açıkladı.
VOA Türkçe, Reuters’a habere gelen tepkiler ile haberin doğruluğuna ilişkin görüşünü sordu.
Reuters sözcüsünden VOA Türkçe’ye gönderilen yazılı açıklamada, “Haberimiz Thomson Reuters Güven İlkeleri ve küresel kamu yararına adil ve doğru habercilik yayınlama yönündeki bağlılığımıza uygun olarak hazırlanmıştır. Haberimizin arkasındayız” denildi.
Reuters haber ajansı, ABD ve İsveç’teki yolsuzlukla mücadele yetkililerinin, bir ABD şirketinin İsveç’teki iştirakinin rüşvet planlarıyla ilgili, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın da adının geçtiği bir şikayeti incelediğini öne sürmüştü. Habere göre şirket, ürettiği bir alkolmetrenin Türkiye’de pazar hakimiyeti sağlamasına Bilal Erdoğan’ın yardımcı olması halinde, on milyonlarca dolar komisyon ödemeyi taahhüt ettiğini iddia etti.
Haberin yayınlanmasının ardından hükümet yetkililerinden sert tepkiler gelmişti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Bilal Erdoğan ile ilgili iddiaları “mesnetsiz” olarak niteleyerek, “bir senaryodan oluşturulan haberin gazetecilik tarihi açısından kara bir leke olduğunu” savunmuştu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise NATO Zivesi öncesi Reuters’ın Bilal Erdoğan’a yönelik manipülasyon ve yalan haber yapmasını kınadığını belirterek, “Herkes bilmelidir ki Türkiye Cumhuriyeti uluslararası hukuk çerçevesinde milli menfaatleri ile hareket eder” ifadesini kullanmıştı.
Habere tepki gösterenler arasında TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de yer aldı.
AK Parti temsilcilerince yapılan açıklamaların yanısıra 24 saat içerisinde Reuters haber içeriğine erişim engeli kararı da alındı. İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi, Reuters haberi içeriğini yayınlayan 93 haber sitesi ve Twitter adresine erişimin engellenmesine karar verdi.